Mászócipő helyes méretének kiválasztása

Mászócipő helyes méretének kiválasztása nem is hinnénk, hogy mennyire bonyolult. De ha körülnézünk a mászótermek vagy a használt mászócuccok facebook csoportokban, tömegesen böngészthetjük az alig használt, vagy éppen, hogy csak felpróbált mászócipőket. Valaki megvette egy webshopból, de hamar rájött, hogy ez bizony kicsi lesz.

Miért van ez? Egyrészt számos tévhit kering a mászócipő helyes méretének kiválasztása kapcsán, másrészt sokan nem néznek utána rendesen, hogyan is kell ezt csinálni. Pedig sok gyártó olyan adatokat tesz közzé, amivel ha nem is hajszál pontosan, de jó eséllyel be tudjuk lőni, hogy melyik mászócipő méretet érdemes megvásárolni.

Persze jogos, hogy az utcai cipőt is nehéz kiválasztani, nemhogy a mászócipőt. Ahány márka, annyi féle méretezés, ami ráadásul néha változik is – így tényleg nem könnyű a dolgod, ha új mászócipő vásárlása előtt állsz.

Ozone Plus – az egyik legnépszerűbb modell az Ocun kínálatból

Egy biztos, az alábbiak segítenek neked a megfelelő méretű mászócipő megtalálásában.

Mindenkinek egyedi lába van – a különböző alakzatnak, a szélességnek vagy éppen a lábujjak formáinak köszönhetően. 

A mászócipő modellek is más és más kaptafára készülnek, de az ideális alakzaton és a méreten kívül, figyelembe kell venni tehát azt is, hogy milyen céllal használod a mászócipőd és milyen a mászótudásod.

Sokszor elhangzik a „jótanács”. 

Legyen a mászócipőd “passzentos!”
“Akkor jó ha fáj.”
“1-2 számmal kisebbet vegyél”.

De ezek sajnos ugyannnyira jó és rossz tancsok is egyben.

Hogyan érdemes, akkor kiválasztani a megfelelő mászócipő méretet?

Az első lépésben, csak nagyjából határozd meg a neked megfelelő méretet. 

A legegyszerűbb módszer a talphossz lemérése mm-ben, vagyis a neked megfelelő méret meghatározása az úgynevezett “Mondo Point” szerint. 

A Mondo Point méret minden cipőn fel van tüntetve, illetve könnyedén átváltható az európai, az amerikai vagy a UK számozási rendszerbe. Ehhez segítségképpen egy méret konverziós táblázatot is mellékeltünk.

Ezután a célok, a felhasználási terület és a mászótudás szerint folytatódik a kiválasztás. 

Amennyiben most kezdesz mászni, vagy kényelmes cipőt szeretnél, amiben több órát/egész nap edzenél vagy több kötélhosszas utakra tervezed használni, akkor 5-10 mm-el vagy extrém esetben akár 15 mm-el érdemes nagyobbat venni a lemért talphossznál.

Ebben kényelmesen tudsz járni, könnyedén fel tudod húzni és nem okoz fájdalmat a viselése semmilyen ponton.

Igen, egy nagyobb méretű cipőben biztosan nem lesznek olyan precízek a lépéseid, de ez egyrészt nem minden esetben annyira fontos, másrészt amíg kezdő szinten mászol addig ez nem is fog annyira számítani. 

Az a javaslatom, hogy inkább érezd magad komfortosan és figyelj oda a technikádra, mintsem szenvedj egy 1-2-3 számmal kisebb cipőben.

Amennyiben a precizítás oltárán feláldozható a kényelem vagy már haladó mászó vagy, akkor valószínűleg 5-10 mm-el kisebbet érdemes kiválasztanod a lemért talphosszhoz képest. Ez egyébként fél-egy számot jelent.

Vannak olyanok is, akik még ennél is jóval lejjebb mennek, a normál utcai cipőjüknél 3-4 számmal kisebb mászócipőt választanak. Ezt csak akkor ajánljuk, ha már régi motoros vagy és tudod mit csinálsz.

Milyet hordanak a profik?

Adam Ondra például 44-es cipőt hord az utcán és 40-es vagy akár 39.5-es mászócipőkben mászik. Annyit elárulok, hogy valószínűleg nem csak ebből adódik, hogy ő a világ (egyik) legjobb mászója. 

Ha mégis kiváncsi vagy a tanácsaira, íme egy hasznos videó, amiben bemutatja, hogy egy nejlonzacskó segítségével, hogyan kell beleerőltetni a lábad a négy számmal kisebb mászócipőbe.

A felhasználási hely szerint is érdemes válogatni

Gyakorlatilag még azt kell végig gondolni, hogy hol, milyen utakban, milyen stílusú mászások során fogod használni a mászócipőt.

Pozitív fal, reibung

Puha és lapos modelleket érdemes választani, agresszív “downturn” nélkül. Ilyenkor a felület tapadása számít, tehát akár nagyobb cipőt is vehetsz. (Nem jó, ha túl szűk.)

Repedésmászás

Merev, de ugyanakkor lapos cipővel jársz a legjobban…a reibunghoz hasonlóan itt sem célravezető a túl szűk cipő. Fog az fájni eléggé, amikor a lábujjakat betudszkolod a repedésbe.

Függőleges falak, kis peremek

Itt már jobban számít a precíz lépés, így mindenképpen egy merevebb, szűkebb és jobban passzoló méretet válassz. Egy enyhe downturn jól jöhet, mert a kis lépéseken egy teljesen lapos cipőben sokkal nehezebb lesz megállni.

Negatív falak, áthajlások, boulder

Szűk méretezés, agresszív forma, merev cipő javasolt. Itt már jól jöhetnek az olyan finomságok, mint az orr gumirozása vagy a megfelelő sarokakasztásra kiképzett cipők.

Konkluzió

Ha nem mászol még évek óta és nincsen bejáratott, bevállt modell, amiből csak egy újat kell rendelned ha kilyukadt, akkor hosszú út előtt állsz, sokszor fog fájni és valószínűleg el kell majd adnod pár új, “null kilométeres” szépséget a facebook marketplacen.

Az is igaz, hogy feltehetően több cipőt érdemes tartanod, annak megfelelően, hogy milyen mászásra készülsz. 

A legkönnyebben szerintem úgy dönthetsz, ha nem csak felpróbálod hanem teszteled is a kiszemelt cipőt, cipőket és csak azután hozol döntést, hogy már másztál benne min. 20-30 percet.

Ha megtetszett valamelyik cipő, itt tudsz rendelni illetve ha kérdésed adódna, fordulj hozzánk ide kattintva. Igyekszünk segíteni.

Szólj hozzá!