Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /web/htdocs1/valhallaalpineclubcom/home/www/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /web/htdocs1/valhallaalpineclubcom/home/www/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Goblin LRS/TRS teszt -

Goblin LRS/TRS teszt

Disclaimer: Ne csináld, nem ismersz, nem vállalok felelősséget, meghalsz. Sátán!!!

Van egy jó kis alpin cuccom, a camp goblin, amit elkezdtek használni solomászásra, mert könnyen rakható bele a kötél, illetve jól működik, traverzben is, nem fogas, nem eszi annyira a kötelet meg minden is.


TRS teszt

Az alap szett részei:

 1. 30cm aramid varrott heveder vagy hasonló méretben expressz. Ez rá van hurkolva a beülőre és a másik végén van az eszköz karabinere.
 2. Bármilyen, nagyon jól záródó karabiner vagy maillon. A végére érdemes egy kis gumidarabot rakni, hogy ne mozogjon el a Goblin jobbra, balra.
 3. 80as heveder mellesként a lehető legkisebb karabinerrel, ami kisebb mint a fentebbi, Goblin-t tartó karabiner. Ebbe kerül az alatta levő heveder, így az eszközt mindig felfelé tartja azonban eséskor nincs szerepe.

Rigging részei:

 1. Egy bika stand, amit nem kérdőjelezhetsz meg.
 2. A kötél bekötve – lehet angol mentőcsomó, dupla bowline, vagy amit akarsz, a lényeg, hogy tartson, lehetőség szerint két külön ponton és könnyen oldható legyen nap végén. PRO tipp: statikus kötelek sokkal jobbak erre a célra mint a kis rózsaszín fos simondom.
 3. Madzag aljára a kolonc. Mászó cipő, lelki terhek, hátitáska akármi. Én egy sima pillangót kötök és abba pakolok. Ne legyen túl nehéz mert nehéz lesz az átszerelés. Se túl könnyű, mert akkor pedig nem fog az eszköz szépen futni.

Set up

Felrakom a kötélre a Goblint és ellenőrzöm, hogy működik-e, még a földön!

Ezekután becsattintom a melles karabinerbe a fekete hevedert és kezdődhet a hegymászás. A csúcs elérése után, ernyedő testünk leeresztéséhez pedig át kell szerelni egy ereszkedő eszközbe. Ez standnál, vagy köztesnél viszonylag egyszerű, mert kantárral ki tudom magam akasztani, így kiterhelek a Goblinból és szerelek. Próbáltam úgy is, hogy ki se veszem hanem alá rakom az eszközt és ereszkedek vele, így picit gyorsabb a szériázás.

A probléma akkor jön, amikor nincs semmi a környéken és csak lógsz, mint egy kolbász. Mászógép, kantár, pruszikok stb. segítségével tehermentesíted az eszközt és kilépsz belőle. Ennek részleteit fogja nemsokára HB oktatni a mentési kurzusán.

Eséskor a rendszer viszonylag magasan blokkol, nincs nagy huppanás ami elég jó. Vigyázzatok az éles peremekre, inkább ductapeljetek le, mintsem gond legyen.

LRS

Vékony jég ez nekem ezért sokáig ültem rajta, keresve a megfelelő eszközt és rendszert. Még így is csak trepnizni sikerült a szettel és amíg nem érzem tökéletesnek, ez így is marad. Vannak kérdéseim bőven, traverz esetén, hogyan működik a rendszer stb.

Yann Camus setupját állítottam magamra.

Az alap szett részei:

 1. Goblin egy háromszög maillonon, két oldalán hajgumi. Ide mehet egyébként az elfordulás gátlós karabiner is, nem feltétlen csak maillon. Arra kell figyelni, hogy ne forduljon az eszköz keresztbe, vagy akadjon be a nyelvbe. Erre még visszatérek a hibáknál.
 2. Melles – benne egy maillon ahol a kötél fog futni. Illetve alá egy szimplát akasztottam ami a két hajgumiba van szintén akasztva. Ez húzza felfelé az eszközt.
 3. Három miatyánk.
Nézzétek a hájas melleim közbe.


Rigging részei:

 1. Legalább két jó fix pont. Esetemben volt egy ragasztott gyűrű meg egy szerintem ragasztott szög.
 2. Könnyen oldható de jól tartó, magától nem oldódó csomók – Dupla bowline, illetve szorító a szögben lévő csavaros karabinerbe.
 3. BACKUP CSOMÓ – kb 2-3 méterenként egy pillangó csomót használtam most. Pro verzió amikor a beülődre szeded a kötelet és csak a karabinerről leoldod a csomókat. De most tesztnek ez is jó volt. Zsákba szedve is fontos, bár picit nehezebb a megfelelő zsák-száj méretet belőni vele szerintem.
1. pontom
Backupcsomók meg minden.

Munka közbeni felfedezéseim a következőek:

 1. Ha nyiklik jobbra balra a goblin, akkor nem feltétlenül blokkol azonnal.
 2. A goblin nem szereti a vékony madzagot. Ugyan adni bele roppantmód könnyű de érdemes 9.2-10.5 között maradni.
 3. A melles maillonjáig fel tud csúszni az eszköz, aminek következtében „furán áll”, mintha nem feltétlenül akarna egyből zárni. Ezt még ki kell tapasztalnom. Ettől függetlenül azt azonban láttam, teszteltem, hogy hiába áll így, blokkolni fog.
 4. A trepnis sajátosságokba nem megyek bele. Én fent fixáltam a madzagot és úgy gondoltam kiszedem lefelé ereszkedés közben, ami működik de áthajlásban fárasztóvá vállt. 30-as hossz révén maradt a másodkötélre átszerelés, leereszkedés és lentről takarítás. Ehhez majd kell egy segédköteles grigri vagy hasonló eszköz, amit át tudok fűzni egy nitten vagy szögön és csak kiengedem magam a takarítás után.