DryFactory

Versenybeszámoló a mi szemszögünkből

2022 március 26-án került megrendezésre Miskolcon, a DryFactory fantázianevű Drytooling verseny, a Factory arénában. A verseny szervezésében Seregi Ernő, Farkas Ádám és a Factory mászóterem csapata mellett önkéntesek vettek részt.

A mászás, mint sport soha nem volt ilyen népszerű, mint most az olimpiai bemutatkozása után. A különböző válfajok szintén fejlődésnek indultak, mint például a drytooling is, ahol jégcsákánnyal és hágóvassal, vagy speciális cipővel nehézségi és gyorsasági versenyeket szerveznek Európában, illetve más kontinenseken is, az UIAA felügyeletével.
Az esemény célja a sport népszerűsítése mellett, Ernő, mint útépítő és versenyző bemutatkozása volt.

Lebonyolítás

A verseny felépítésében figyelembe vettük a terem és a hazai szcéna lehetőségeit. Így két szekciót hoztunk létre, a mászócipőben teljesíthető kategóriát – Clift néven ahol top rope és lead mászás volt, illetve a bananaboots/hágóvassal rendelkező Lead kategóriát. A verseny jam jellegű volt, minden úton 3 próbálkozásra volt lehetősége a versenyzőknek.

Remek hangulat, izgalmas pózok

Ezekután a legmagasabb pontszámot elérő öt versenyző került a döntőbe melyet az UIAA szabálykönyvben leírt körülmények lehető legjobb lekövetésével szerveztünk meg. Ez azt jelentette, hogy az addig nem ismert döntő utakra öt perc megtekintés jutott, aztán pedig a versenyzők izolációban, egyenként mászták meg az utakat. Klasszikus eliminációs döntő révén a legtovább jutó, legmagasabb pontszámot elért versenyző nyerte a versenyt.

Seregi Ernő bemutatja az utat


Ami külön érdekesség volt, a szponzor Clift megjelenése a versenyen. A fogások nem csupán szépen világítottak és tették lehetővé a földről történő útépítést akár perceken belül, hanem érzékelték a csákányok és cipők érintését is. Ez segítette a bírók munkáját, illetve egy interaktív versenyzési lehetőséget teremtett. Mászók számára a rendszer jelenleg Budapesten a BME-n, illetve a MAG47-ben próbálható ki. Nekünk az autobelayel történő párosítás jött be a legjobban, hiszen így az elődöntő körök automatikusan le tudtak zajlani. Innsbrucki és müncheni termek szintén ezt a koncepciót viszik tovább, ahol már szklerózisos betegek számára is építettek utakat!

A ledes fogásokat kell akasztani – Clift

Regisztráció, előregisztráció után a versenyzők pólót kaptak. A verseny után pedig a visszajelzéseket rögzítettük, hogy fejlődhessünk belőle.

Hangulat

A versenyzők a snackbárból frissítve nézték végig az utakat a földről, majd elindultak. Több olyan mászás is volt, ahol az egész terem, beleértve a nézőket, a versenyzőket és még a dj-t is dermedten nézte a harcot, majd hangos tapssal díjazta azt. A nézők frissítéséről egy helyi sörfőzde gondoskodott, ételről pedig a büfé, illetve Egri Zsuzsa legendás tésztabárja. A versenyen volt orvosi biztosítás, amit hálistennek nem vett igénybe senki sem.

Az este hátralevő részében Sántha Gergő adott elő komplex mixmászó élményeiről, amit az előző hetekben szerzett.

Mit tanultunk mi szervezők?

Többet, jobban, gyorsabban! Szeretnénk bővíteni az utak listáját, több induló esetén szétbontani a versenyt, hogy egy még látványosabb döntő lehessen délután. A megjelölt dátum nem volt szerencsés a magyar versenyzők miatt, hiszen munkanapra esett, ezt mindenképp orvosolnunk kell, míg a nemzetközi versenyzőkről az ukrán helyzet gondoskodott. Semmi gond, mi itt leszünk és megmutatjuk jövőre is!

Versenyzőként

Valhalla versenyző is jelen volt, Harangi János, aki megnyerte a mászócipős, Clift kategóriát egy hatalmas döntővel.
A női indulók között is érdekes döntőt láthattunk, ahol Saitz Zsuzsanna vitte el az acélváros kézzel készült dt fogását, mint díjat.
A lead kategória pedig megmutatta, hogy itthon is komoly érdeklődés van a színvonalas drytool versenyekre, hiszen nagyon komoly verseny folyt az első helyezésért, amelyet Karminás Bence vitt el.

DryFactory Magyar Drytooling Bajnokság és Jam | Hungarian DT competition and jam | Facebook

Köszönjük a nevezőknek, hogy eljötettek és jól éreztétek magatokat. A bíróknak és önkénteseknek a segítséget. A nézőknek, hogy megnéztétek. Szponzorainknak és az MHSSZnek illetve a HSZJSEnek, a támogatást.
Jövőre!

Szólj hozzá!