Rólunk

Hosszú távú terv: mászni mindhalálig.
/ismeretlen alpinista/

A Valhalla Alpine Club tagjai egytől egyig alávaló mászók. És azok is maradnak.

A sztori valahol 2018 végén kezdődött, amikor néhány alávaló mászó egy kopott nyári gumival felszerelt opel astrával kicsússzant az Alacsony-Tátrába.

Nem voltak nagy tervek, csak borotvaéles kantnik és jégszerszámok, no meg némi közepes minőségű alkohol. Egyikük – akinek fizimiskája a szóbeszédek szerint sokakat a Megváltóra emlékeztet, megvilágosulva vázolta fel egy saját alapítású mászóklub gondolatát, ahol lényegében csak meghívásásos tagság létezik. Eme klub tagjai természetesen kizárólag nívós mászásokat és line-okat abszolválnak…amolyan „do or die” gyerekek.

Nem veszik túl komolyan sem magukat, sem pedig másokat…egyszerűen élnek-halnak a mászásért. Egyes tagok felelős családapák, megfontolt üzletemberek, de vannak közöttük dús szakállú dirtbagek, kiégett ipari alpinisták, barlangban-született-marcona képű, de ugyanakkor kedves-szerethető hegymászók és hegyivezetők.

Mászásaik alapfilozófiájában fontos szerepet tölt be a bajtársiasság, úgy hajlandóak küzdeni, mint az egykori viking harcosok a fjordok között háborgó tengeren. Folyamatosan képzik magukat, de nem rettenek meg egy-egy “elszámolt” mászó napon bekövetkezett kellemetlen bivaktól, ha kell akár iphone fényénél is ereszkednek a Matterhorn oldalában.

Többé-kevésbé izgalomba jönnek egy kis rettegéstől a jégcsapokkal díszített áthajlásban, vagy a gránit táblán hosszan futó, a kulcsrésznél beforró repedés láttán.

Nemes céljuk a mászó sport népszerűsítése és folyamatos megélése.

A Valhalla Alpine Club életéről és mászó élményeiről ezen az oldalon illetve az alábbi hashtagek bekövetésével értesülhetnek az érdeklődők. #valhallaalpineclub

Miért Valhalla?

A „Valhalla” név egyébként egy korábbi norvég veretés emlékére született, ahol (a később megalakuló) klub tagok egy része mászásuk során meglehetősen közel került a vikingek által hőn áhított harcosok csarnokához.

Egy kis kultúra:

A Valhalla (ó-skandináv nevén: Valholl) a skandináv mitológia szerint „az elesett harcosok csarnoka” Asgardban. Ide, Odin csarnokába kerül a hősök egyik fele, a másik fele pedig Freyja palotájának, a Folkvangnak a Sessrúmnir nevű termébe.

Az einherjarnak nevezett hősöket valkűrök kísérik fel a Valhallába, és amikor eljön a Ragnarök, Odin égi seregében fognak harcolni. A legkiválóbbak ülőhelyet kapnak, akiket Hermod fogad.

Emil Doepler: Walhalla (1905)
Az Edda így említi Odin (Hropt) termét:

Örömhon az ötödik,
ahol az aranyfényü,
fenséges Valhalla áll;
Hropt választ itt hősöket,
nap mint nap, ők vesznek el
véres harcokon.
…és így a Freyjáét:

Folkvang a kilencedik,
itt Freyja kegye határoz,
ki hol ül, ő mondja meg,
a hősi halottak felét
maga választja nap mint nap,
másik felét Ódin.